Ce sunt backlinkurile si care sunt avantajele acestora

Backlinkuri

Google este in aceasi masura apreciat si detestat. Utilizatorii normali apreciaza acest motor de cautare datorita faptului a le pune la dispozitie informatiile relevante de care au nevoie, iar cei ce lucreaza in domeniul SEO urasc desele schimbari de algoritm ce le ingreuneaza viata.

Vremurile in care schimburile de linkuri si inscrierile in directoare era la loc de cinste au apus demult, iar in acest moment Google pune accent in principal pe continut si pe backlinkuri de calitate.

Ce inseamna backlink

Pentru cei ce sunt la inceput in domeniul online, backlinkul este o notiune pe care nu o inteleg foarte bine si care trebuie detaliata.

Backlinkurile sunt de fapt legaturile prin care utilizatorii unui alt site vor accesa continutul site-ului nostru. Cu cat o pagina are mai multe backlinkuri, cu atat va fi mai buna pozitionarea acesteia in motoarele de cautare.

Un backlink ne transfera practic din autoritatea site-ului in care este amplasat, trimitandu-ne o parte din „link juice-ul” site-ului respectiv.

Baklinkurile pot fi de mai multe feluri:

  • Dofollow (prin care vom beneficia de un transfer de autoritate din partea unui alt site);
  • Nofollow (acesta nu ne va transmite nimic din link juice-ul siteului gazda);
  • Interne (backlinkuri amplasate in site-ul propriu ce fac trimitere catre alte pagini interne);
  • Linking root domains se refera la numarul de backlinkuri ce provin dintr-un alt site. Daca spre exemplu un alt site a fost legat de propriul site de mai multe ori, acesta va fi perceput drept un singur domeniu;
  • Backlinkuri slabe: cele amplasate pe un site prost vazut de Google (directoare, ferme de advertoriale, site-uri porno, etc.);

Este importanta si notiunea de text ancora, ce se refera la textul pe care il vom folosi pentru hiperlinkuri.

Avantajele backlinkurilor de calitate ne pot salva site-ul

Ce a fost in trecut a ramas in urma, iar in prezent intregul peisaj in care se pot folosi backlinkurile s-a schimbat foarte mult, odata cu introducerea noului algoritm Penguin de catre cei de la Google.

In acest moment nu mai conteaza numarul backlinkurilor, ci calitatea acestora. Este important sa avem backlinkuri contextuale amplasate in site-uri cu o autoritate mare din aceeasi nisa. Daca site-ul nostru este de turism, faptul ca vom avea linkuri ce provin dintr-o nisa ca vanzarea de pesti nu ne va ajuta aproape deloc.

Backlinkurile ne vor imbunatati clasarea organica in SERP, deoarece continutul acestora ne va ajuta sa capatam mai mult trafic organic, lucru ce este foarte apreciat de catre Google.

Backlinkurile vor ajuta spiderii de cautare sa gasasca mai repede site-ul nostru, iar ca urmare indexarea acestuia va fi realizata mult mai repede.

Paradoxal, obtinerea unor linkuri de calitate incepe cu un text de calitate. Cu cat textul ofera informatii mai ample si de interes, cu atat acesta va fi citat mai des de catre utilizatori, astfel incat linkurile contextuale nu vor inceta sa isi faca aparitia.

Comentariile pe alte site-uri sau bloguri sunt cea mai usoara cale de a obtine linkuri, iar faptul ca acestea sunt gratuite constituie un alt atu de care trebuie sa ne bucuram.